Tyttöjen talo -kiertue

Kelaamo sai syksyllä 2015 idean lähteä näyttämään lyhytelokuvia Helsingin Tyttöjen talolle. Ajatukseen ihastuttiin talon puolelta, ja kohta edessä olikin kokonainen näytöskiertue!

 

Ensimmäinen näytös pidettiin Helsingin Tyttöjen talolla 8. joulukuuta. Allekirjoittanut nappasi järjestelyistä kopin Kelaamon tuottajan Hannan oltua ensin taloon yhteydessä. Näytös otettiin talolla innostuneena vastaan ja näytöspäivä saatiin lyötyä nopeasti lukkoon. Seuraavaksi edessä oli elokuvien valinta: mitä esittää 12-28 –vuotiaille tytöille ja nuorille naisille?

Elokuvat valittiin pääasiassa Kelaamossa julkaistujen elokuvien joukosta. Mukaan valikoituivat sellaiset kotimaiset lyhytelokuvat, joiden tekijät ovat naisia ja/tai jonka pääosassa esiintyy joko tyttö tai nuori nainen. Elokuvien teemojen olisi hyvä myös sivuta tyttöjen ja naisten elämää jollain tavalla. Valintakriteeriksi otettiin mukaan lisäksi elokuvan laji: esitykseen haluttiin mahdollisimman monimuotoista elokuvaa, niin fiktiota, dokumenttia kuin kokeellista elokuvaa. Talojen monikulttuurinen kohdeyleisö huomioitiin niin, että elokuvissa olisi esillä vain vähän dialogia. Kuulostaa haastavalta mutta elokuvat löytyivät yllättävän helposti!

Helsingin näytöksen jälkeen jäimme pohtimaan, miksi emme näyttäisi elokuvia myös muissa Tyttöjen taloissa. Laitoimme sähköpostin laulamaan, ja pian olivatkin uudet näytöpaikat ja -ajat löyty lukkoon!

 

Pikkujouluhulinaa Helsingissä

Helsingin Tyttöjen talon näytös järjestettiin keskellä talon jouluhulinoita tiistaina 8.12. mutta onneksi katsojia riitti näytöksen pariinkin. Näytöksen vieraaksi saapui Glitter Storiesin ohjaaja Anna-Mari Nousiainen, joka vastaili esityksen jälkeen yleisön kysymyksiin. Paikan päällä oli n. 15 elokuvista kiinnostunutta nuorta. Elokuvan tekeminen selvästi kiinnosti heitä ja se, miten elokuvan tekoa pääsee Suomessa opiskelemaan. Anna-Mari antoikin hyviä vinkkejä ja kertoi omista kokemuksistaan elokuvan parissa. Anna-Marin elokuva taas samaan aikaan sekä ihastutti että hämmästytti nuoria katsojia mutta avasi samalla sitä, miten erilaista elokuvaa voi olla olemassa.

Näyttelijänalkuja Turussa

Sitten hypättiinkin jo uuteen vuoteen ja seuraavana vuorossa oli Turun Tyttöjen talo 10. helmikuuta 2016. Sää oli tihkuinen ja taivas harmaa mutta se ei mieltä madaltanut. Vieraaksi näytökseen saapui Helsingissäkin visiitillä käväissyt Anna-Mari Nousiainen. Elokuvat herättivät myös Turun puolella mielenkiintoista ja paikoin innostunuttakin keskustelua, ja oli ilo laittaa merkille, että keskustelua elokuvista selvästi kaivataan nuorten keskuudessa. Paikan päälle talon avoimien ovien päivänä oli saapunut n. 15 uteliasta katsojaa. Lisäksi tytöt utelivat niin meiltä kelaamolaisilta kuin Anna-Marilta miten Suomessa pääsee näyttelemään elokuviin, kiinnostusta nimittäin löytyisi! Turkulaiset elokuvantekijät huomio, täältä löytyisi talenttia 😉

Vantaalla tehdään elokuvia itsekin

Heti seuraavalla viikolla 17. helmikuuta matkasimme elokuvien kanssa Vantaan Tyttöjen tilaan. Paikalla odotti yllätysremontti mutta se ei energistä tiimiä haitannut. Vieraaksi saapui tällä kertaa Aikuisuudesta-elokuvan ohjaaja Karoliina Gröndahl. Porukka oli pieni mutta tiivis, ja jälleen kerran elokuvat ihastuttivat katsojia ja keskustelu oli paikoin niin mielenkiintoista, ettei sitä olisi hennonnut lopettaa. Tekijävieraalta Karoliinalta udeltiin niin hänen elokuvastaan kuin mitä hänen elämäänsä kuuluu nykyään, kertoohan hänen elokuvansa hänen omasta ja läheisten ystävien elämästä. Kelaamon tiimille selvisi, että myös talolla on tehty elokuvia ja porukasta saattaa jopa löytyä muutama tulevaisuuden lupaus!

Tampereella arvostettiin lyhytelokuvaa

Seuraavaksi Hanna ja Maria hyppäsivät junaan ja suuntasivat kohti Tampereen Tyttöjen taloa tiistaina 23.2. Talvinen Tampere otti järjestäjät lämpimästi vastaan, ja vieraaksi näytökseen saapui I Will Make You Hurt –elokuvan ohjaaja Saara Leutola. Paikan päälle saapui ennätysyleisö, elokuvista pääsi nauttimaan n. 20 talon vakiokävijää kuin muutama uusi kasvokin. Keskustelu kävi Tampereellakin elokuvien välissä vilkkaana, ja saivatpa kokeneet konkaritkin uutta näkökulmaa elokuviin. Näytteleminen kiinnosti tälläkin kertaa talon kävijöitä, ja taisipa käydä niin onnekkaasti, että Saara nappasi vierailullaan mukaansa uuden näyttelijän uuteen elokuvaansa! Kiitosta osallistujien puolelta tuli erityisesti siitä, että tällaisia lyhytelokuvia pääsi näkemään ja että niistä pääsi juttelemaan. Lyhytelokuville löytyisi siis yleisöä laajemminkin, nyt vain tarvittaisiin innokkaita järjestäjiä ja potentiaalisia esityspaikkoja!

 

Kiitos kaikille osallistujille – jatkoa seuraa!

Näytökset olivat oiva lisä Kelaamon toimintaan, ja ne otettiin niin lämmöllä vastaan, että lisää näytöksiä tullaan varmasti järjestämään! Oli mukavaa päästä vierailuille Tyttiksiin ja huomata, miten tärkeää työtä he tekevät nuorten parissa. Hienoa oli myös nähdä, miten paljon elokuvat herättivät ajatuksia ja eri tulkintoja katsojasta riippuen, ja miten yhdessä keskusteleminen avasi elokuvia koko yleisölle. Nuoret eivät selvästikään juurikaan näe lyhytelokuvia, joten tästä löytyisi hyvä väylä elokuvakasvattajalle tutustuttaa nuoria elokuvien maailmaan. Tällaista toimintaa kaivattaisiin ehdottomasti enemmän!

Lisää tunnelmia voi käydä kurkkaamassa Kelaamon Instasta.

ELOKUVAT

Pieni Sininen Tapiiri – pressi7_jouni_kuruPieni sininen tapiiri (ohj. Salla Kallio, 2014)

Salla Kallion ihastuttava elokuva Pieni sininen tapiiri kertoo tarinan ystävyydestä ja rakkaudesta, mutta muistuttaa myös siitä, miten kaikki voi yllättäen muuttua. Erilaisuus on voimavara, se vaatii molemminpuolista ymmärrystä ja joskus paljonkin työtä vastapuolen hyväksymiseksi sellaisena kuin hän on.

 

 

 

Tero Peltoniemi: #Cinderella#Cinderella (ohj. Tero Peltoniemi, 2013)

Meikkiä naamaan, makeet kuteet päälle – naps! – ja kuva Instaan! Tero Peltoniemen ‪#‎Cinderella‬ paljastaa, mitä yksi instapostaus voi saada aikaan. Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea jaat itsestäsi internetissä?
Katso elokuva

 

 

goldfish love2Goldfish Love (ohj. Elin Grönblom, 2011)

Elin Grönblomin Goldfish Love tutustuttaa meidät hurmaavaan Gandhi-kultakalaan, jolla on niin iso persoona, ettei pieni kalanen meinaa mahtua kulhoonsa. Gandhilla on suuri seikkailu edessä uuden kodin myötä.

 

 

 

iwmyhI Will Make You Hurt (ohj. Saara Leutola, 2011)

Saaran Leutolan elokuva I Will Make You Hurt kertoo lyhyessä ajassa vahvan tarinan nuoren naisen selviytymisestä. Elämä vie joskus arvaamattomille poluille ja oman sisäisen voiman löytäminen voi käydä vaikeimman kautta.

 

 

 

glitterstoriesGlitter Stories (ohj. Anna-Mari Nousiainen, 2015)

Glitteriä, pinkkiä, mustavalkoista… Mitä nuoret naiset ymmärtävät käsitteellä videotaide? Tätä Anna-Mari lähti selvittämään, ja valmisti vastausten perusteella taide-elokuvan.

 

 

 

aikuisuudesta1Aikuisuudesta (ohj. Karoliina Gröndahl, 2014)

Karoliinan Gröndahlin elokuvassa Aikuisuudesta pohditaan kolmekymppisten nuorten naisten silmin, mitä tarkoittaa olla aikuinen. Voiko aikuinen asua kimppa-kämpässä kavereiden kanssa vai pitääkö aikuisella olla oma asunto? Entä milloin pitäisi hankkia lapsi ja vakituinen työpaikka?

Katso elokuva

 

Teksti: Maria Lehtonen

Kuvat: Salla Kallio, Tero Peltoniemi, Elin Grönblom, Saara Leutola, Anna-Mari Nousiainen, Karoliina Gröndahl