Modernia teknologiaa hyödyntävä Staalo-hirviö pyydystää taitavasti lapsen säkkiin, jotta Staalon kotona saataisiin pötyä pöytään, mutta sen jälkeen kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan. Elokuva tehtiin Inarissa syyskuussa 2022 osana Kaikki kuvaa -työpajat 2022-23 -hanketta ja se on mukana Kaikki kuvaa -kilpailun 2023 työpajaelokuvien sarjassa.
Toteutus: Sammeli Kosonen, Jouna Linkola, Áile-Saara Harjula, Ingá-Katrine West, Nils-Ailu Näkkäläjärvi, Nillá-Ásla Magga (näyttelijät, käsikirjoitus, kuvaus)
Kesto: 3:20 minuuttia
Vuosi: 2022
Tuotanto: Kaikki kuvaa / Amazement Oy
Keskustellaan
Pohtikaa seuraavia kysymyksiä yhdessä tai pienryhmissä:
- Keskustelkaa hetki elokuvan tarinasta. Mitä elokuvassa tapahtui?
- Tunnistitko, keitä elokuvan hahmot olivat? Olivatko hahmot sinulle entuudestaan tuttuja? Mitkä ovat tuttuja tai mitä ne muistuttavat? Jos hahmot ovat uusia, mitä opit niistä?
- Mitä nykyaikaan kuuluvia asioita tai ilmiöitä tunnistit elokuvasta?
Piirretään tai näytellään
1. Nykypäivän Staalo
- Pohtikaa, millainen voisi olla nykypäivän Staalo?
Apukysymyksiä: Missä hän asuu? Miten hän pukeutuu? Miten hän mieluiten viettää aikaansa? Millä kulkuvälineellä hän liikkuu? Mistä hän pitää? Mitä inhoaa? Mitä hän toivoo? Entä mitä pelkää?
- Piirtäkää nykypäivän Staalo-hahmo tai näytelkää häntä miimisesti (ilman puhetta). Muut arvaavat, mitä kohtauksessa tapahtuu.
2. Saamelaismytologian haltijat ja satuolennot
- Tutustukaa saamelaismytologian haltijoihin ja satuolentoihin Saamelaismuseo Siidan lastensivuilla. Etsikää tekstistä, mitä sanotaan maahisesta, jättiläisestä ja vesiraukasta (suom. näkki).
- Miltä nämä hahmot voisivat näyttää? Piirrä tai maalaa.
- Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että staalo tai vesiraukka on ollut entisajan lapsenvahti?
3. Satuhahmot nykypäivässä
- Pohtikaa, mitä muita kansantarinoita, mytologioita tai satuja tunnette? Kirjoittakaa muistamienne tarinoiden nimet taululle tai paperille.
- Valitkaa yksi tarina, ja kerratkaa yhdessä sen vaiheet. Pohtikaa sitten, miten toisitte sen nykypäivään. Miten voisi toimia esimerkiksi nykypäivän Punahilkka tai Hölmöläinen? Millainen hahmo olisi nykypäivän näkki tai Väinämöinen? Mikä tarinassa tai hahmossa muuttuisi?
- Apukysymyksiä: Kuka hän on? Missä hän asuu? Miten hän pukeutuu? Miten hän mieluiten viettää aikaansa? Millä kulkuvälineellä hän liikkuu? Mistä hän pitää? Mitä inhoaa? Mitä hän toivoo? Entä mitä pelkää?
- Piirtäkää valitsemanne hahmo nykypäivänä tai esittäkää häntä miimisesti (ilman puhetta). Muut arvaavat, mikä tarina tai hahmo on kyseessä.
Aineistoja
Staalotarinasta Saamimuseon lasten sivustolla.
Iltasatu-ohjelma YLE Areenassa. Ääneen luettuja satuja, mm. Valoa pirttiin, Punahilkka, Kettu ja korppi ja Karhun kalaretki.
Kirjallisuutta: Mauri Kunnas: Hurjan hauska autokirja (versiot mm. Punahilkasta ja Hannu ja Kerttu -sadusta), Koirien Kalevala, Suomalainen tonttukirja; Kirsti Mäkinen: Suomen lasten Kalevala, Topeliuksen lukemisia lapsille; H. C. Andersen: Kauneimmat sadut.
Tehtävät on laatinut Koulukino
Elokuva ja oppimateriaali ovat osa kansallista Koulujen elokuvaviikkoa, jonka toteutuksesta vastaa Oulun lastenkulttuurikeskuksessa toimiva Valveen elokuvakoulu yhteistyössä monien elokuvakasvatusalan toimijoiden kanssa. Koulukino on mukana yhteistyössä. Elokuvaviikkoa ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.