Osana SAVE-mediataidetapahtuman ohjelmaa nähdään Helka Heinosen toteuttama virtuaalinen työpaja, jonka ohjeita seuraten kaikki voivat osallistua mediataiteen tekemiseen kotona tai koulusta käsin! Työpajassa tehdään video, jossa paperille tehty kuva yhdistyy liikkuvaan vesi- ja väripintaan.
Tarvikkeet
Taustakuvan tekemiseen
- Paperia ja esimerkiksi kyniä tai maaleja
Voit käyttää myös
mitä vain muuta kaksiulotteista tekniikkaa, esimerkiksi leikattuja ja liimattuja väripapereita ja väriteippejä tai printattua valokuvaa.
Kuvaamiseen
- Kamera, jolla voit kuvata liikkuvaa kuvaa, esimerkiksi kännykän kamera
Tässä tehtävässä kuvataan melko pientä aluetta, joten kameralla olisi hyvä pystyä tarkentamaan liikkuva kuva tai videotoiminto lähelle ja tiiviiseen näkymään, yleensä tämä onnistuu helposti esimerkiksi puhelimen kameralla.
Videon vesipinnan tekemiseen
- Läpinäkyvä astia, jossa on tasainen pohja, esimerkiksi iso piirakkavuoka
- Vettä
- Vesivärejä
- Siveltimiä
- Vesikuppi
Voit käyttää myös:
- Luonnonvärit: punajuuri, mustikka, vadelma, tyrni…
- Mustetta
- Pillejä – huom. Jos käytät pilliä lasten kanssa, tarkista että veteen lisättävät värit ovat myrkyttömiä
- Suihkupullo
- Kelluvia asioita, esim. kasvien osat
- Glitteriä tai muita koristeita
- Pieniä esineitä, esim. luonnonelementit tai pienet lelut
Videon lisätarvikkeita
Voit käyttää myös:
- Soittimia tai muita äänilähteitä, voit etsiä esineitä, joista lähtee kiinnostava ääni
- Lamppuja, joita voi sijoittaa kuvan ulkopuolelle, testaa mikä näyttää kivalta
- Heijastavia pintoja, esimerkiksi paljettikangas, jota voi pitää kuva-alueen ulkopuolella, niin että siitä tulee heijastus veden pintaan. Heijastusta voi kokeilla suunnata esim. taskulampulla tai muulla valolla, joka osoittaa heijastavaan pintaan. Kokeile, mikä toimii!
Videon tekeminen
1. Taustakuva
Leikkaa ensin sopivan kokoinen paperi. Paperi näkyy videossa piirakkavuoan tai muun astian pohjan läpi. Käännä astia hetkeksi väärinpäin ja kokeile, minkäkokoinen paperi sopii sen alle. Lopullinen kuva kannattaa rajata niin, ettei vuoan reuna näy, mutta taustakuvan paperi on hyvä olla hieman isompi kuin suunniteltu kuva-alue, sillä kamera saattaa helposti hieman heilua kuvatessa.
Kuvan päälle tulee videossa liikkuva veden pinta ja lisäksi värejä ja ehkä muitakin elementtejä. Millainen kuva mielestäsi sopisi liikkuvan vesipinnan alle?
Tee kuva valitsemallasi tekniikalla, esimerkiksi maalaten tai piirtäen. Älä sijoita tärkeimpiä asioita paperin reunalle, sillä ne saattavat jäädä pois videokuvasta.
2. Video
Suunnittele ensin, mitä haluat kuvata. Voit myös tehdä alkuun kokeiluja.
Sijoita taustakuva piirakkavuoan alle niin, että se näkyy kameran kuvassa. Vuoan pohjasta on hyvä jäädä pieni alue kuvattavan alueen ulkopuolelle työskentelyä varten, alueeksi jolla voit liikuttaa esimerkiksi sivellintä tai pilliä videota kuvatessa, niin ettei se näy kuvassa.
Kokeile liikuttaa vettä kuvan päälle siveltimellä, pillillä puhaltaen tai vaikkapa suihkupullolla. Kokeile lisätä veteen vesiväriä tai muuta myrkytöntä väriä. Voit lisätä myös muita elementtejä, esimerkiksi kelluvia kasvin osia.
Väriä ottaessa pyöritä sivellintä monta kertaa vesivärinapissa, jotta saat hyvin väriä irti. Kokeile lisätä veteen ensin vain vähän väriä ja sitten enemmän, jotta taustakuva ei heti peity kokonaan.
Jos videota on tekemässä useampi henkilö, sopikaa roolit. Videon voi tehdä yksinkin, jos pystyy pitelemään kameraa samalla kun liikuttaa vettä, mutta se on helpoin tehdä kaksin tai pienessä ryhmässä.
Tehtäviä videon tekijöille: kuvaaminen, veden tai värien liikuttaminen ja lisääminen siveltimellä kuvan reunalta, kuplien puhaltaminen pillillä, suihkupullolla suihkuttaminen, äänien tuottaminen esimerkiksi soittaen tai tarinaa kertoen, valojen tai heijastavien pintojen pitely tai liikuttaminen kuvan ulkopuolella.
Jos tekijöitä on useampi, sopikaa kuka sanoo kuvattaessa milloin aloitetaan ja lopetetaan kuvaaminen.
Sopikaa myös aloittavatko kaikki samaan aikaan esimerkiksi kuplien teon ja soittamisen, vai tuleeko joku mukaan myöhemmin tai lopettaa vähän muita aikaisemmin tms.
Valmistele kuvaus. Ota tarvittavat välineet lähelle. Pidä kamerasta hyvin kiinni, mielellään kahdella kädellä, ettei se tipahda veteen. Koita pitää kamera kuvatessa paikallaan. Jos videota on tekemässä pieni lapsi, aikuinen voi pidellä kameraa ja lapsi vaikkapa lisätä veteen väriä siveltimellä.
Kuvaa video! Kuvaus alkaa ja loppuu sovitusta merkistä, videon alkuun voi sanoa esimerkiksi ”alkaa” tai ”käy” ja loppuun ”loppuu” tai ”kiitos”.
Katso ja nimeä teos. Olet tehnyt mediataidetta! Kiitos osallistumisesta.