Innan inspelningarna är det bra att friska upp minnet vad gäller upphovsrättslagen, speciellt det som berör inspelningslov och användning av musik i film.
Användning av musik i film
Användning av kommersiell musik som givits ut av skivbolag är av upphovsrättsliga skäl inte tillåtet att använda i film. Du kan inte heller själv framföra en sådan låt och använda den i filmen, eftersom också komponeringen är skyddad av upphovsrätten. Du kan själv komponera musik eller fråga en vän eller bekant om du får använda hens musik. Du kan ladda musik på nätet, t.ex. under creative commons (CC) -licensen, och då räcker det att du nämner källan och kompositören. I filmens sluttexter lönar det sig alltid att nämna låtens information: vem som komponerat låten, vem som framför den, vem som arrangerat den, vem som skrivit orden till den, vad låten heter och hur länge den spelar i filmen.
Bildmaterial
Filmen får inte innehålla bildmaterial som filmmakarna inte har rätt till. Om du t.ex. använder arkivmaterial i din dokumentär eller musikvideo måste du se till att du har rätt till bildmaterialet. T.ex. om det hänger en tavla på väggen får den synas i bilden, men bara så länge den är i bakgrunden. På grund av upphovsrätterna måste du också se till att en tv eller radio INTE är på medan filmningarna är igång. Notera också att mobilens ringljud räknas till musik.
Inspelningslov
Platser
Före du trycker på REC måste du ha tillstånd att filma på stället. T.ex. är det förbjudet att filma i de flesta skolor, och därför kräver sådana platser ett specialtillstånd. Ett sådant tillstånd kan du be om av skolans rektor. Däremot är det fritt fram att filma på allmänna platser, som t.ex. på gatan. Inomhus, som t.ex. i köpcentrum, kollektivtrafik och väntrum är det däremot oftast inte tillåtet att filma.
Personer
Kom alltid ihåg att du behöver tillstånd av personer du filmar. Om du vill visa din film till andra eller t.ex. ladda upp den på nätet behöver du ett skriftligt tillstånd av varje person som uppträder i filmen. Om minderåriga uppträder i din film ber du om ett skriftligt tillstånd av barnets förmyndare. En enkel regel är att alltid fråga tillstånd av personer du filmar och material du publicerar.
Tre regler
Tänk på dessa tre aspekter när du filmar människor och evenemang.
1) Upphovsrätter – filmaren måste veta om hen har rätt att filma objektet (t.ex. banda eller filma en konsert). Hen bör också känna till rättigheterna till sitt eget bildmaterial.
2) Inspelningslov och publiceringslov – i filmarens bakficka hittar du oftast båda två.
3) Yttrandefrihet och integritetspolicy – filmaren måste vara medveten om vad lagen tillåter och inte tillåter.
Nyttiga länkar
Creative commons -licensen
Allt du behöver veta om att hämta musik på nätet
Modell på inspelningslov (på finska)