Julia Lindberg: producentskap på Arcada

Julia Lindberg studerar filmproducentskap på Arcada för fjärde året. Hon började studera på hösten 2021 och blir färdig medianom i december 2024. För Kelaamo berättar Julia om vad studierna går ut på, praktikmöjligheter och tips för dem som är intresserade att söka in.

Pärmbild: Ara Ali

Vad fick dig att söka till Arcada?
Jag har länge varit intresserad av film och media. När jag var yngre filmade jag YouTube-videor och höll på med teater. Via min teaterhobby lärde jag känna folk som studerade film- och tv-branschen. Det verkade vara ett spännande yrke, och jag fick även prova på att producera teater. Efter några mellanår efter gymnasiet beslutade jag mig för att söka till filmskolor med inriktning på producentskap. Det hade länge funnits i bakhuvudet.

Hade du någon erfarenhet av filmmakande innan du sökte till Arcada?
Inte direkt. Jag gick på Lärkans media- och kommunikationslinje där vi gjorde korta filmer, men det var inte på en proffsnivå. Dessutom lärde jag mig mycket medan jag jobbade med förhandsuppgifterna till Arcada. En uppgift gick ut på att läsa en bok skriven av en dokumentärfilmproducent. Efter att ha läst boken skulle vi använda de lärdomar vi fått för att filma en video där vi pitchade oss själva till ett dokumentärbolag. Jag satsade mycket, använde drönarshots, slowmotion och klippte på flera sätt.

Borde man ha erfarenhet innan man söker till Arcada för att klara sig bättre i studierna?
Nej, det behöver man inte. När folk söker till Arcada får lärarna inte basera sina val på hur mycket erfarenhet var och en har. Förstås kan det hjälpa om man redan har viss erfarenhet eller kunskap, men det var många som kom in till Arcada utan tidigare erfarenhet. Under arbetet med förhandsuppgifterna kan man lära sig mycket!

Vad består studierna av?
Arcadas filmlinje består av fyra inriktningar: manus & regi, foto & klipp, ljudarbete och producentskap. Dessutom finns inriktningen online media som bland annat arbetar med web- och gamedesign samt grafik. Alla inriktningar har gemensamma produktionskurser där de samarbetar för att skapa en produktion. De fyra produktionskurserna är dokumentär, fiktion, flerkamera och slutproduktion. Som producentstuderande fungerar man som producent. På första året fick vi även skapa korta filmer och reportage. Då fick man också testa på andra inriktningars uppgifter, som att filma, klippa och bomma. Sedan finns det inriktningsspecifika kurser, minst tre stycken för dem som studerar producentskap. Upphovsrättskursen var nyttig, där lärde man sig viktiga saker!

Hur lång är utbildningen?
Det är en fyraårig utbildning, men det är möjligt att gå den på tre eller tre och ett halvt år, som jag. Jag hade inte alls planerat att bli klar i förtid, men det råkade bli så. Jag gjorde min praktik under somrarna, genomförde breddstudierna i god tid och hade sedan bara mitt examensarbete kvar, vilket jag precis har lämnat in. Tadaa!

Vilken typ av praktik kan man göra på Arcada?
Allt möjligt som är relaterat till film och media. Jag har själv jobbat som scenografipraktikant på en långfilm och produktionspraktikant på en realityserie. Mina studiekamrater har jobbat på produktionsbolag, hållit filmhobby för barn, marknadsfört företag, skrivit artiklar till tidningar och sociala medier. Det är bara att testa på olika saker när man har möjligheten!

Vad har varit det bästa med studierna?
Gemenskapen, speciellt under flerkamerakursen. Vi skapade en gameshow med klassen och hade livesändningar. Jag agerade som huvudproducent, vilket innebar att jag hade ansvaret för hela produktionen. Det kändes verkligen att jag utvecklades och fick ut mycket av kursen.

Bild från flerkamerakursen. Foto: Julia Lindberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad har varit det jobbigaste med studierna?
När jag insåg att man själv måste ta ansvar för sin egen inlärning. Man måste vara aktiv, ta reda på saker, nätverka och bjuda på sig själv. Om jag kunde gå tillbaka och ändra något under min studietid, skulle jag engagera mig mer i praktiska övningar, eftersom det är då man lär sig mest. Produktionsperioderna kändes också intensiva, men man klarar sig nog. Det är viktigt att hålla kommunikationen igång.

Tänker du fortsätta studera till magister eller börja jobba i branschen?
Jag har tänkt på magisterstudier, och man kan genomföra dem på Arcada, men innan det måste man ha jobbat åtminstone två år i branschen. Jag nätverkade bra med mina handledare under praktikperioderna, så jag får möjligtvis jobb via dem.

Vem skulle du rekommendera Arcadas medianomutbildning?
För film- och mediaintresserade som är ivriga och initiativtagande!

Har du några tips till dem som är intresserade av att söka till Arcada?
Det är nog bra att förbereda sig. Det kan kännas svårt att hoppa in i studierna om man inte vet vad de går ut på. Jag minns att under min intervju frågade läraren: “Vad gör en producent?” och jag svarade: “Jag vet inte, men jag tror att…”. Jag blev osäker och började tveka, men mitt svar var nog helt korrekt. Så det gäller bara att tro på sig själv och vara självsäker, även om det känns svårt.

Julia på set. Foto: Albin Ljungqvist