Ira Killinen opiskelee animaatiota Helsingin Evankelisen Opiston kulttuuriopintojen animaatio- ja sarjakuvalinjalla. Millaisia valmiuksia vuoden mittaiset opinnot antavat? Mitä niiden jälkeen tehdään?
Miten päädyit opiskelemaan animaatiota HEOlla?
Valmistuin lukiosta vuonna 2017 ja päätin pitää välivuoden. Vuosi venyi kolmeksi. Hain opiskelemaan 3D-animaatiota Metropoliaan, mutta en päässyt. Kaverini aloitti sitten HEOlla pelisuunnittelun opiskelun. Ajattelin silloin, että voisin katsoa, jos siellä olisi minullekin jotain vuoden kestäviä opintoja. Harkitsin graafista suunnittelua ja animaatiota. Päädyin valitsemaan animaation!
Miten opinnot rakentuvat käytännössä?
Opinnot kestävät vuoden verran, sen aikana meillä on erilaisia jaksoja. Linjaan sisältyy sekä sarjakuva että animaatio, on ollut sarjakuvalehtiprojektia ja stop motion -animaatioprojektia. Viimeisimpänä oli oma animaatioprojekti. Nyt on harjoittelujakso käynnissä, mutta tänä vuonna vain pari meistä sai harjoittelupaikan koronan takia… Monet korvaavat harjoittelun toisella omalla projektilla.
Oma projekti vaatii suunnittelua. Itse päätin jatkaa aikaisempaa animaatioprojektia, Törkymummo-hahmosta kertovaa klippisarjaa. Julkaisen sen myöhemmin itse. Normaalissa tilanteessä opinnot etenisivät projektipohjaisesti ja päättyisivät harjoittelujaksoon. Olen aika varma, että moni meistä olisi saanut harjoittelupaikan, jos ei olisi ollut tätä koronaa.
Millaisia resursseja teillä on käytössä?
Saadaan koululta lainaan välineitä. Tiedän esimerkiksi muita linjalaisia, jotka tekevät stop motion -projektia. He hakevat kamerat koululta. Lisäksi meillä on tiettyjä ohjelmia stop motionin tekemiseen ja Adoben ohjelmat käytössä. Kun syksyllä tehtiin stop motion -projektia pienryhmissä, meillä oli oma tila varattu sitä varten. Siinä lajissa on aika tärkeää, ettei kukaan koske välineisiin… Kamerat, ständit ja kaikki kuvattava materiaali sai olla rauhassa erillisessä tilassa.
Koronan aikana saataisiin teoriassa olla koululla, mutta kyllä kaikki on silti etänä. Koululle mennessä pidetään maskeja ja muistetaan turvavälit. Jutellaan kuitenkin muiden opiskelijoiden kanssa Discordissa ja muualla. Kuvaus- ja äänityskamppeita saa tarvittaessa käydä hakemassa koululta ja saahan sinne jäädä työskentelemäänkin. Itse asun Espoossa, joten töiden teko on minulle helpompaa kotona.
Millaista opetus on?
Meidän linjalla on oma opettaja. Lisäksi meillä on yhdistettyjä luentomaisia tunteja käsikirjoitusopiskelijoiden kanssa. Tehdään ryhmissä tehtäviä animaatiota ja käsikirjoitusta ohjaavien opettajien ohjaamina. Meillä on välillä vierailevia opettajia, esimerkiksi 3D-animaation opiskelu tapahtui kokonaan vierailevan opettajan ohjaamana. Äänisuunnittelijoita ja kuvittajia on käynyt kertomassa työn todellisuuksista… Oli meillä myös ääninäyttelijä ja tuottaja puhumassa! Vierailevat opettajat kysyvät aina meiltä palautetta, se on mukavaa. Lisäksi linjan oma opettaja on ohjeistanut jatko-opintoja varten ennakkotehtävien kanssa.
Opinnot ovat maksullisia. Onko kustannusten hoitaminen vaikeaa?
Opinnot HEOlla oikeuttavat opintolainaan ja -tukeen, itse olen käyttänyt niitä. Teen myös töitä elokuvateatterissa, tosin sieltä olen ollut koronan takia lomautettuna joulukuusta lähtien. Maksut ovat hoituneet ihan hyvin.
Opintomaksu kattaa yhden aterian päivässä, sen voi ottaa myös mukaan. HEOlla on asuntola, siellä asuvat opiskelijat maksavat opinnoistaan vähän enemmän. Omalta luokaltani kaksi opiskelijaa asuvat asuntolassa, se muistuttaa kuulemma solussa asumista. Asuntolassa asumiseen kuuluu myös enemmän koulun tarjoamia aterioita.
Mitä valmiuksia koet saavasi kansanopistossa opiskelusta?
Käytännön taidot kehittyvät. Vaikka vuoden mittaiset opinnot eivät vertaudu tutkinnon suorittamiseen, kehittävät ne silti osaamista huomattavasti. Koen, että teoriassa olisin valmis hakeutumaan alan töihin jo tältä pohjalta!
Ennen opintoja minulla oli muutama välivuosi takana, HEO on palauttanut minut opiskelumoodiin. Kyllä se on arvokasta tehdä hommia yhdessä samanmielisten ihmisten kanssa, haettiin nyt yhdessä opiskelemaankin. Huomasin, että ennakkotehtävien teko sujui paljon paremmin kuin ennen! Annettiin luokkalaisten kanssa toisillemme palautetta tekemisen lomassa, se toimi todella hyvin. Monet meistä haki samoihin paikkoihin, itse hain Turun ammattikorkeakoulun animaatiolinjalle ja Metropoliaan 3D-animaatiolinjalle. Ne olivat muidenkin luokkalaisten suosimia hakupaikkoja
Kenelle suosittelet opintoja?
Kaikille, joita kiinnostaa animaatio ja liikkuva kuva. Adobe-ohjelmien osaaminen on hyödyllistä myös vaikkapa graafisessa suunnittelussa, samoilla taidoilla voi tehdä muutakin. Haku on helppoa. Hakemuksen tekemisen jälkeen saa pian ohjeet opintomaksujen hoitamiseen ja siitä se lähteekin rullaamaan. En tiedä, mikä on linjan maksimimäärä sisään otettavia opiskelijoita, mutta meidän luokalla on kymmenen opiskelijaa.
Tuleeko mieleen rakentavaa kritiikkiä?
Heti tulee mieleen tämä oma animaatioprojekti, joka tehdään ennen harjoittelujaksoa. Se tulee ikävästi ennakkotehtävien samaan aikaan kanssa. Olisi mukavaa, jos projektin ajankohtaa voitaisiin aikaistaa; nyt monella kävi niin, ettei valmis projekti vastannut suunnitelmaa. Ennakkotehtävien tekeminen vie paljon aikaa, ja melkein kaikki hakevat jatko-opintoihin. Kirjoitin tästä myös opiston omaan palautekyselyyn, jonka kaikki opistolaiset saavat täyttää.
Entä mikä on ollut parasta kansanopisto-opinnoissa?
Meillä on ihan mahtava porukka. Kymmenen ihmisen ryhmä on muodostunut todella tiiviiksi! Aina voi kysyä kaverilta, jos joku asia mietityttää. Pelkäsin vähän ennen opintojen alkua jääväni ulkopuoliseksi, ajattelin olevani kaikkia vanhempi. Opintojen alkaessa huomasin, etten edes ollut luokan vanhin! Meillä on opiskelijoita eri taustoista, kaikki tulivat uusina vieraaseen ryhmään ja tutustuivat yhdessä tehtävien projektien lomassa.
Lisää elokuvan opiskelusta:
Missä voi opiskella elokuvaa