Aki opiskelee ensimmäistä vuotta medianomiksi Turun ammattikorkeakoulun elokuvalinjalla ja kertoo meille, millaista on ollut.
Mitä teit ennen opintojasi?
Kävin Mediastadin Helsingin Arabianrannassa, jonka jälkeen hain Aalto-yliopistoon, jonne en päässyt. Mutta sitten Aallossa haettiin sivaripaikkaa elokuvakalustovuokraamoon tai niiden take-outiin. Olin siellä vuoden, jonka jälkeen hain taas Aaltoon. Pääsin sillä kertaa ihan viimeisiin vaiheisiin, mutta sieltä tipuin. Olin päässyt Turkuun jo kun hain 2019, mutta lykkäsin sitä vuodella kun suoritin sivarin. Ja kun en sitten taaskaan päässyt Aaltoon niin tulin Turkuun. Alussa oli vähän nihkeät fiilikset, että tuleeko nyt tästä mitään ja olin myös vähän allapäin kun Aaltoon ei auennut ovet, mutta kyllä tämä on muodostunut tosi kivaksi paikaksi. Saa tehdä paljon!
Mistä ensimmäisen vuoden opinnot koostuvat?
Ollaan käyty läpi perusasioita, kuten elokuvahistoriaa, katsottu leffoja ja opiskeltu ihan käytännön juttuja, kuten kolmipistevalaisu jne. Teoriaopinnot ovat vielä alussa, ja lisäksi meillä on juuri alkamassa äänen jälkituotannon opiskelu. Sitten kun meidän harkkaleffat alkaa, niin meillä on hyvä yleiskuva siitä, miten elokuvanteon workflow toimii käytännössä. Mutta vielä ei olla syvennetty mihinkään erityisesti.
Täällä ei varsinaisesti ole pääaineita kuten esim. leikkaus ja ohjaus, eli kaikki käy läpi samoja asioita. Kolmantena ja neljäntenä vuonna voi sitten itsenäisesti syventyä ja ottaa sellaisia kursseja kuin haluaa.
Onko teillä hyvät puitteet koulussa?
Mielestäni täällä on oikein hyvät puitteet ja kalustoa löytyy. Budjettia vuokrata jotain kalustoa esimerkiksi Valofirmalta on todella vähän, eli käytännössä nolla. Mutta se ei mielestäni haittaa, koska kyllä koulun omalla kalustolla pystyy hyvin tekemään.
Tarjoaako koulu yhteistyömahdollisuuksia myös ulkopuolelta?
Turun ammattikorkea tekee yhteistyötä muiden koulujen ja firmojen kanssa. Niitä projekteja pystyy tekemään osana opintoja, tai niistä voi saada ihan palkkaakin. Kävin esimerkiksi tekemässä jouluvideon Puolalan kouluun, koska niillä ei ollut joulujuhlaa koronan takia. Sitten tietty Aallon maisteri- ja kandilyhärit etsivät assareita, eli sellaisiakin mahdollisuuksia löytyy.
Mikä opinnoissa on ollut erityisen hyvää?
Olen tykännyt siitä, että opettajat kannustavat törmäyttämään vanhempia ja aloittelevia tekijöitä eri vuosikursseilta. Kakkoset ja kolmoset pyytävät meitä ykkösiä avukseen assaroimaan niiden projekteihin, ja se on mielestäni ollut tosi kivaa. Hienoa ettei vaan olla omissa ryhmissä vaan sekoittaudutaan muitten kanssa.
Entä olisitko toivonut jotain enemmän?
Opetusta on yllättävän vähän, etenkin kaluston suhteen. Mielestäni se ei johdu koronasta, koska aikaisemmatkin vuosikurssilaiset ovat sanoneet samaa. Saatta olla yksi kuvauskurssi missä käydään läpi kameraa, mutta sitten jos joku ei vaikka pääse sinne kurssille, niin sitten on vähän pihalla. Ja jos on pitkäkin tauko siitä tunnista niin sitten…käytännössä pitää aika paljon itsenäisesti opiskella. Mikä sopii joillein, ja joillekin taas ei.
Oletko jo miettinyt mitä haluat tehdä opintojesi jälkeen?
Kyllä tuo Aallon maisteritutkinto kiinnostaa, kenties leikkaaminen. Se olisi mielenkiintoista.
Onko sinulla omia projekteja menossa?
On kyllä! Huhtikuun alussa alkavat harkkaleffat. Me äänestettiin ne käsikirjoitukset mitkä valitaan tuotantoon. Nyt mukaan otettiin neljä, ja yksi oli mun. On hauskaa päästä taas pitkästä aikaa ohjaamaan. Se on sellainen kevyt lastenleffa! Tarkoitus olisi, että se olisi ensi syksynä valmis.