Tampereen Tyttöjen Tuvan nuoret tekivät musikaalin seurustelusta ja seksuaalisuudesta, koska heidän mielestään aiheesta ei puhuta kouluissa riittävän laajasti. He myös kiersivät musikaalin kanssa tamperelaisia yläkoulujen 8-luokkia. Projektiin osallistuneet Anna, Emilia ja Henriika kertovat tässä, miten kaikki eteni
Koko projekti lähti siitä, että me Ahjolan Setlementin Tampereen Tyttöjen Tuvan nuoret halusimme toteuttaa musikaaliprojektin. Valitsimme aiheiksi seksin, seksuaalisuuden ja seurustelun, sillä niistä aiheista ei meidän mielestämme puhuta kouluissa tarpeeksi, vaikka ne ovat tärkeitä ja kiinnostavia asioita.
Koulussa opetetaan lähinnä eri sukupuolielinten välisestä ehkäisystä, eikä lähes lainkaan samojen sukupuolielinten välisestä ehkäisystä, seksuaalivähemmistöistä, sukupuolen moninaisuudesta tai sateenkaariperheiden perhesuunnittelusta. Oma kokemuksemme seksuaalikasvatuksesta on ollut seksitautien ja raskaaksi tulemisen ehkäisyyn ja pelotteluun liittyvää. Halusimme, että seksuaalisuudesta voitaisiin puhua myös positiiviseen sävyyn ja laajemmin, kuin pelkästään ehkäisynäkökulmasta.
Teimme yhdessä Tyttöjen Tuvan ohjaajan kanssa rahoitushakemuksen ja saimme rahoituksen musikaaliprojektille. Sen avulla saimme ryhmälle 2 teatteri-ilmaisun ohjaajaa, joiden kanssa lähdimme suunnittelemaan projektia. Keksimme ensin aiheet/ongelmat, joista halusimme puhua ja sitten lähdimme luomaan niihin sopivia hahmoja. Lopuksi sanoitimme kappaleet ja musiikinohjaaja kehitti niihin melodiat. Tutustuimme itse aiheeseen Setan keskusteluillan, SPR:n kondomiajokortti–koulutuksen ja seksuaalineuvojan kanssa keskustelun myötä. Musikaalissa kaikki suunniteltiin yhdessä porukalla. Halusimme luoda mahdollisimman monipuolisia hahmoja, esim. aseksuaali poika, lapsen haluava lesbo, sekä sukupuolensa kyseenalaistava henkilö. Valitsimme nämä hahmot, koska heidän ongelmansa jäävät taka-alalle seksuaalikasvatuksessa.
Biiseistä koottiin puoli tuntia kestävä musikaali, jossa kuuden eri kappaleen kautta avataan erilaisia aiheeseen liittyviä teemoja huumorin avulla. Tämän musikaalin kanssa lähdimme kiertämään Tampereen 8. luokkia. Kiertueen yhteen ”sessioon” kuului musikaali ja sen jälkeen oppilaat saivat osallistua aiheen käsittelemiseen työpajoissa. Ensimmäisenä koko ryhmälle esitettiin mielipidejanakysymyksiä ja sitten pidettiin seksitautien leviämisdemo. Näiden jälkeen nuoret saivat vapaasti osallistua pisteille, joita olivat seksi-seksuaalisuus-anatomia -alias, kondomiajokortin tekoa, kuvakollaasi sekä infopiste.
Tavoitteenamme koko kiertueessa oli rohkaista nuoria avoimeen keskusteluun sekä tuoda monipuolisemmin esille aiheita, joista ei riittävästi muuten puhuta. Seksi ja seksuaalisuus eivät ole tabuja eikä niiden pitäisikään olla, minkään ikäisille. Meidän viestimme nuorille on se, että melkein kaikki on normaalia, eikä ole mikään kiire tehdä asioita vain koska kaikki muukin tekevät. Tärkeintä on kuunnella omaa fiilistä ja etsiä omia tapoja olla oma itsensä.
Musikaali löytyy Kelaamosta ja YouTubesta nimellä Iloa! -kiertue. Videoita saa jakaa sosiaalisessa mediassa ja siksi video onkin YouTubessa myös yksittäisinä biiseinä, että sen jaksaa katsoa kuka vaan ja sitä on helpompi myös jakaa somen kautta.
Kiertue toteutettiin Alfred Kordelinin Säätiön ja video Pirkanmaan Kulttuurirahaston tuella. Kiitos projektia tukeneille tahoille!
Koko työryhmän puolesta,
Anna, Emilia, Henriika