Oppimateriaali #Cinderella - yläkoulu

#Cinderella
Oppiaineet: terveystieto, psykologia, taideaineet, äidinkieli ja kirjallisuus
Laaja-alaiset osaamiskokonaisuudet: kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, ajattelu ja oppimaan oppiminen, monilukutaito

 

KATSO ELOKUVA      LATAA PDF

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

#Cinderella

Ohj. Tero Peltoniemi
Fiktio, 3 min, 2013
 
Synopsis: Mitä seuraa siitä, kun nuori tyttö laittautuu ja laittaa kuvansa esille sosiaaliseen mediaan?
 
 
Länsimainen kauneuskäsitys
Elokuvassa nuori tyttö saa ajatuksen lähteä laittautumaan. Hän meikkaa kasvonsa, laittaa hiuksensa ja kokeilee ylleen erityylisiä vaatteita.

 
·       Miksi tyttö lähtee laittautumaan? Mitä kaikkea hän tekee ”kaunistuakseen”? Mitä piirteitä hän korostaa itsessään?

 
·       Mistä tyttö on saanut ajatuksen, että hänen pitäisi näyttää juuri tällaiselta? Ketä tai mitä varten hän laittautuu?

 
·       Miltä tyttö näyttää omasta mielestäsi, ennen ja jälkeen laittautumisen?

 
·       Seuraatko itse kauneusalaa tai muotia? Oletko joskus muokannut itseäsi näkemäsi perusteella (esim. muuttanut meikki- tai pukeutumistyyliäsi)? Miksi?

 
·       Millainen on omasta mielestäsi kaunis ihminen?
 

 
Internet ja sosiaalinen media
 
Laittautuessaan ja laittautumisen jälkeen tyttö ottaa itsestään kuvia. Lopulta hän valitsee yhden kuvan internetiin laitettavaksi.

 
·       Minne tyttö laittaa kuvansa esille? Miksi hän ylipäänsä laittaa kuvansa julkisesti esille?

 
·       Minkälaisen vastaanoton tytön kuva saa? Ketkä kommentoivat tytön kuvaa? Onko tytön saama palaute mielestäsi oikeanlaista tai ansaittua?

 
·       Mitä tytön olisi pitänyt huomioida ennen kuin laittoi kuvansa nettiin? Entä mitä kuvaa kommentoineiden olisi pitänyt ottaa huomioon?

 
·       Minkälaisiin kuviin olet törmännyt internetissä tai sosiaalisessa mediassa? Minkälaisilta ihmiset näyttävät kuvissa, entä missä he ovat ottaneet kuvansa? Vaikuttavatko ihmiset kuvissa iloisilta vai surullisilta?

 
·       Oletko itse jakanut kuvia itsestäsi internetissä tai sosiaalisessa mediassa? Minkälaisia kuvia olet jakanut itsestäsi? Entä oletko kommentoinut muiden kuvia?

 
·       Oletko itse tai joku kavereistasi joutunut ikävien kommenttien kohteeksi internetissä tai sosiaalisessa mediassa? Miten suhtauduitte kommentteihin? Teittekö jotain asialle (esim. kommentoitte takaisin tai poistitte kommentit)?

 
·       Miten neuvoisit elokuvan tyttöä internetin ja sosiaalisen median suhteen?

 
Itsetunto
Elokuvassa tyttö käyttää kauan aikaa laittautuakseen ja saa vastaansa ikäviä kommentteja. Tyttö ahdistuu sekä laittautumisvaiheessa (onko hän tarpeeksi kaunis) että laitettuaan kuvansa internetiin (muiden kommentit). Tutustu Nyyti ry:n ja Tukiverkon tekstien kautta itsetunnon määritelmiin. Miten itsetunto tulee esille elokuvassa (niin tytön kuin kuvan kommentoijien kohdalla)? Minkälaisia neuvoja antaisit tytölle itsetunnon suhteen, entäpä tytön kuvan kommentoijille?

 
Lähde: Tukiverkko - Itsetunto

Lähde: Nyyti ry – Mitä on hyvä itsetunto?

 
Elokuvan tyyli
 
Elokuvassa on nähtävissä niin parodisia kuin satiirisia piirteitä. Tutustu parodian ja satiirin määritelmiin. Miten parodia ja satiiri nousevat elokuvassa esille?

 
Lähde: Tieteen termipankki – Parodia

Lähde: Tieteen termipankki – Satiiri
 
Materiaali c) Maria Lehtonen / Kelaamo

 

Päivitämme sivustoamme, palvelun käytössä voi esiintyä katkoksia tai häiriöitä

Video CMS powered by ViMP (Ultimate) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010